Deklaration för företag

Deklaration för företag

För företag finns det flera olika typer av deklarationer. Frekvensen dessa deklarationser ska lämnas in kan vara årsvis, kvartalsvis eller månadsvis.

Större företag ska lämna in momsdeklaration och arbetsgivardeklaration månadsvis men inkomstdeklarationen lämnas bara en gång per år.

Stora företags deklarationer

Stora företag ska lämna skattedeklaration varje månad och tidpunkten styrs av företagets storlek.

Små företags skattedeklaration

Mindre företag kan lämna sin skattedeklaration var tredje månad eller i vissa fall en gång om året. De företag som ska lämna skattedeklarationen var tredje månad ska lämna in den i februari, maj, augusti och november och dessa deklarationer gäller för föregående kvartal.

Återbetalning av skatt

Skatteverket återbetalar skatten snabbast till de privatpersoner som kan göra en förenklad självdeklaration på nätet oich med förvald digital brevlåda. Detta innebär att de flest löntagare, föräldralediga och pensionärer får sitt slutliga skattebesked och återbetalningen av skatten i april. Övriga brukar få slutskattebeskedet någongång i september.

Hjälp med deklarationen

För de som tycker det är jobbigt eller svårt att deklarera finns det många bokföringsbyråer som kan ge deklarationshjälp eller stöd med redovisning.

Skattedeklaration

Alla datum för deklarationerna

Skattedeklaration är ett begrepp som inkluderar flera olika typer av deklarationer som syftar till att skattskyldiga ska betala korrekt skatt, varken för mycket eller för lite i skatt. Skattedeklaration är en typ av deklaration som företag ska göra regelbundet under året för att beräkna moms och arbetsgivaravgifter. Denna deklaration tas hand om av skatteverket och intäkter och utgifter bokförs hos skatteverket på företagets skattekonto.

I begreppet skattedeklarationen ingår bland annat deklarationerna:


 • Momsdeklaration
 • Arbetsgivardeklaration
 • Särskild arbetsgivardeklaration
 • Förenklad arbetsgivardeklaration
 • Punktskattedeklaration

Om du glömmer eller lämnar i någon obligatorisk skattedeklaration för sent kan du bli skönhetsbeskattad eller få betala en förseningsavgift. I fall du kommer på att du inte hinner lämna in i tid är det alltid bättre att höra av dig till Skatteverket och förklara läget än att bara vara tyst.

Momsdeklaration

Momsdeklaration

Skattedeklarationen - Momsdeklaration ska lämnas in av alla företag som är momsregistrerade oavsett om företagen är ett stort aktiebolag eller en lite enskild firma. Tidigare kunde momsen redovisas i inkomstdeklarationen för vissa företag men en separat skattedeklaration för moms gäller fr.o.m. 2012-02-01. För alla företag med räkenskapsår lika med kalenderår gäller momsdeklarationen med start 2013.

Ett företag ska bara lämna in en momsdeklaration även om företaget har olika delar som är fysiskt eller verksamhetsmässigt åtskilda.

Momsdeklarationen är en skattedeklaration som går väldigt smidigt att lämna via Skatteverkets e-tjänst.

Arbetsgivardeklaration

Arbetsgivardeklaration

Skattedeklarationen - Arbetsgivardeklaration gäller för alla företag som har någon anställd i företaget som får någon form av ersättning. Dessutom ska arbetsgivardeklarationen lämnas in om ni som företagare gör skatteavdrag an något slag.

Ett företag ska bara lämna in en arbetsgivardeklaration även om företaget har olika delar som är fysiskt eller verksamhetsmässigt åtskilda.

I arbetsgivardeklarationen ska ni ange sådant som t.ex.:

 • Bruttolön för arbetstagare
 • Hur stor del av löneunderlaget skattedeklarationen som gäller för personer födda 1959-1997 och ska betala full arbetsgivaravgift samt före 1959 eller efter 1997.
 • Olika former av förmåner
 • Avdrag för t.ex. räntor eller utdelning

Särskild arbetsgivardeklaration

Skattedeklarationen - Särskild arbetsgivardeklaration gäller vid de tillfällen någon betalat ut pengar till en person som inte är bosatt i Sverige (mindre än sex månader) men arbetar eller framträtt mindre än.

Förenklad arbetsgivardeklaration

Förenklad arbetsgivardeklaration är en skattedeklaration som kan användas av privatpersoner som betalat lön eller andra förmåner för ett arbete som någon person vilken har A-skattsedel.

Punktskattedeklaration

Punktskattedeklaration är en deklaration som gäller för en rad olika produkter vilka kan indelas i olika kategorier.

 • Energi och Kärnkrafteffekt
 • Annonser, reklam, lotteri och spel
 • Alkohol och nikotin
 • Bekämpningsmedel och Gödsel
 • Avfall
 • Naturgrus
 • Avkastning på pensionsmedel

Allt intressant om att deklarera

Här kan ni hitta mycket värdefull information och relevant fakta om olika typer av deklarationer men också en del kul och lustiga beträffande att deklarera.Meny - Deklarationer
Till förstasidan på www.deklarationer.seHögst upp på sidan om deklarationerLängst ned på sidan om att deklarera
SverigeUtomlandsDatumNyheter